• Suomi
  • Svenska
  • English

Shaolin kung-fu on Song-vuorella sijaitsevassa Shaolin-luostarissa syntynyt ja kehittynyt taistelulaji. Laji sai alkunsa sarjana meditaatio- ja kuntoilutekniikoita, joihin alettiin liittää taisteluliikkeitä, että munkit voisivat puolustaa itseään Kiinan vuoristojen ryövärijoukoilta.

Shaolin kung-fun ensimmäiset taistelutekniikat syntyivät seuraamalla ja matkimalla eläinten, kuten tiikerin, kurjen ja apinan, liikkeitä. Kun tieto Shaolin-luostarin munkkien taistelutaidoista levisi, kamppailulajien harjoittajat ympäri Aasiaa hakeutuivat munkkien oppiin. Vuosisatojen kuluessa Shaolinista tuli Kiinan kamppailutaitojen keskus, jossa soturit vaihtoivat tietoja ja taitoja neutraalilla maaperällä, kehittäen lajia yhdessä munkkien kanssa.

Jokaiseen uuteen tekniikkaan joku kehittää aina ennen pitkää vastauksen, jokaista tekniikkaa voi aina parantaa entisestään eikä taistelulaji, kuten ei sen harjoittajakaan, ole koskaan valmis. Kung-fu sai alkunsa 2500 vuotta sitten ja lajia kehitetään yhä tänä päivänä. Shaolin kung-fu on tekniikoiden valtameri, josta löytyy jokaiselle jotain, riippumatta pituudesta, kehonrakenteesta tai sukupuolesta.

Vaikka lajin historiasta löytyy monia suuria taisteluita, ensisijaisesti kung-fun harrastaja pyrkii voittamaan itsensä. Monet kung-fun osa-alueet vaativat tekijältään paljon harjoittelua ja omistautumista, ja harjoittelijan on opittava nöyryyttä, päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä päästäkseen eteenpäin. Haasteisiin vastatessaan harjoittelija kuitenkin kehittää taitojensa ohella myös luonnettaan ja kasvaa ihmisenä.

Eri ihmiset innostuvat eri osa-alueista kung-fussa. Joillekin pääasia on oppia puolustautumaan tehokkaasti, joku toinen haluaa kehittää kuntoaan monipuolisesti ja kolmas haluaa oppia näyttäviä ja ilmavia liikkeitä. Lajilla on pitkä ja suurien tapahtumien täyttämä historia, mutta kung-fu on myös hyvin henkilökohtainen laji. Harjoittelijoiden tyyli kehittyy ajan myötä heidän itsensä näköiseksi, niin vartalon kuin mielenkin puolesta. Lopultakin kung-fussa on kyse itsensä ilmaisemisesta rehellisesti, ei enempää eikä vähempää.