• Suomi
  • Svenska
  • English

Kiinalaisten kamppailulajien monipuolisuus näkyy osaltaan laajassa valikoimassa erilaisia aseita. Jotkut, kuten viuhka tai sateenvarjo, ovat jokapäiväisiä esineitä, joita kung-fun taitajat ovat opetelleet käyttämään tehokkaina itsepuolustusvälineinä. Toiset, kuten nunchaku tai kolmikärki, ovat aseiksi muokattuja maataloustyökaluja. Jotkut aseista on kehitetty alusta pitäen taisteluun ja sodankäyntiin, kuten esimerkiksi miekat ja guandao.

Aseilla harjoittelu

2000-luvulla varsinkaan suurikokoiset   lähitaisteluaseet eivät ole käytännöllisiä itsepuolustukseen eivätkä sodankäyntiin. Nykyään ensisijainen syy harjoitella aseita onkin se, että asetekniikat kuuluvat kung-fun pitkään ja rikkaaseen perinteeseen. Harjoittelu myös kehittää harrastajan voimaa, kestävyyttä ja koordinaatiokykyä ja opettaa arvioimaan etäisyyksiä. Aseiden käyttöä harjoitellaan ensisijaisesti formeilla.

Pitkät aseet

Ehkä yksinkertaisin mahdollinen ase on puinen keppi. Yksinkertaisuudestaan huolimatta, tai osittain ehkä juuri siitä johtuen, keppi on hyvin monipuolinen ase, jolla harjoittelu on palkitsevaa ja mielenkiintoista. Kepin hallinta on myös edellytys siitä kehitetyille pitkille aseille, kuten keihäälle, guandaolle ja pitkävartiselle kirveelle.

Pehmeät aseet

Monesta osasta rakentuvia, ketjujen tai narujen yhdistämiä aseita kutsutaan kung-fussa usein pehmeiksi aseiksi. Tällaisia ovat mm. nunchaku, ruoska ja yhdeksänosainen ketjuruoska. Pehmeillä aseilla on monesti helppoa lyödä myös itseään, ja niillä harjoittelu edellyttää kurinalaisuutta ja kehonhallintaa.

Teräaseet

Kung-fua on vuosituhansien aikana käytetty monissa eri tilanteissa ja ympäristöissä, alkaen yksittäisten ihmisten itsepuolustuksesta aina armeijoiden kohtaamisiin taistelukentillä. Sodankäyntiin kehitetyt aseet ovat yleensä teräviä ja usein melko painavia ja näin vaativat käyttäjältään tarkkuutta, voimaa ja kestävyyttä, joskin monista yleisemmistä aseista on kehitetty kevyempiä ja teroittamattomia harjoitusversioita.

Muut aseet

Satojen eri kung-fu-tyylien joukossa on monia eksoottisia aseita, heittoveitsistä ja jousista raskaiden rautapamppujen kautta koukuilla varustettuihin miekkoihin. Monet aseet muistuttavat suurissa määrin toisiaan ja yhden opettelemalla avaa oven moniin muihin. Jotkut kuitenkin ovat hyvin omalaatuisia ja vaativat käyttäjältään pitkää paneutumista, ennen kuin niiden luonteen pystyy omaksumaan.