• Suomi
  • Svenska
  • English

Kung-fu tunnetaan laajalti myös nimellä wushu, kirjaimellisesti käännettynä taistelutaito. Vaikka väkivaltaisuus ei kuulu lajiin eikä varsinkaan auta harrastajia edistymään, ei kamppailulajista voi poistaa taistelemista ilman, että lopputulos on pahasti vajavainen.

Muodoltaan varsin tarkan ja usein yksin tehtävän taolun vastapainona kung-fussa on sanda, kirjaimellisesti käännettynä ”vapaa taistelu”. Vastustajan kohtaaminen taistelemisen merkeissä tuntuu monesta pelottavalta ajatukselta. Päämäärä ei kuitenkaan ole toisen vahingoittaminen, vaan opittujen tekniikoiden soveltaminen siihen, mihin ne on alun perinkin tarkoitettu, taistelemiseen.

Tyypillisessä sanda-ottelussa molemmilla osapuolilla on täydet suojat: rintapanssari, kypärä, alasuoja, kyynär- ja säärisuojat sekä hanskat. Tuomari antaa pisteitä selvästi kohteeseen osuneista ja vastustajan suojauksen läpäisevistä tekniikoista. Lisäpisteitä saa muun muassa hyvästä suojauksesta ja kurinalaisesta tekniikasta. Jos kyse on kilpailuottelusta, lopussa kummankin ottelijan pisteet lasketaan ja enemmän pisteitä saanut voittaa. Nimellisestä voittajasta riippumatta molemmat ottelijat kuitenkin usein oppivat taistelemisesta jotain arvokasta, mikä on paljon mitaleita tai pistesijoja tärkeämpää.

Otteluiden lisäksi taistelemista harjoitellaan erillisinä itsepuolustustekniikkoina. Tällöin suojia käytetään vain, jos niitä tarvitaan kulloinkin kyseessä tekniikan turvalliseen harjoitteluun. Itsepuolustus on merkittävä osa kung-fua ja sen opetteleminen aloitetaan usein jo uuden oppilaan ensimmäisellä harjoituskerralla.

Kung-fun itsepuolustustekniikat ovat kung-fun taistelutekniikoita, jotka on sovellettu kulloinkin harjoiteltavaan tilanteeseen, oli tämä tilanne sitten tavallinen lyönti, hyökkäys veitsellä, pesäpallomailalla tai pistoolilla tai monen vastustajan yhtäaikainen hyökkäys. Taistelutekniikoiden monipuolisuuden ansiosta käytettävää voimaa voidaan säätää niin, että hyökkääjää ei tarvitse vahingoittaa.

Vaikka kung-fu antaa taistelemiseen runsaasti tehokkaita työkaluja, oppilaan on muistettava, että tarkoitus ei ole leikkiä sankaria, vaan tilanteesta on poistuttava niin pian kuin mahdollista. Täydellisin voitto saavutetaan, kun kukaan ei vahingoitu.